Tips jawab biologi kertas 2



Assalamualaikum, hellooo! *gigit kuku*

Tips untuk tingkatkan lagi kita punyer markah bio adalah kita mesti tahu teknik/ cara jawab. Tang ni memang saya kureng sket, seyes. Confession ke nih?? -,- Kui3. Kena buat macam budak UPSR a.k.a ayat-ayat simple jerk. Tapi kena ingat mesti ada fakta bio dalam ayat tuu, Okayy.  Then, korang kena baca tips seterusnya kat bawah nih. 

Teknik menjawab kertas 2
1. Baca dan faham kehendak soalan.

2. Tulis nombor soalan dengan betul.

3. Biasanya, jumlah markah menunjukkan bilangan isi yang dihendaki.

4. Berikan fakta. Bukan auta.

5. Ingat istilah-istilah Bio.

6. Jawapan mesti direct to the point. 

Pesan saya punyer cikgu. bukan awak punyer cikgu. Hehe. *potong bawang* Jika mahu markah banyak, ringankan tangan untuk tulis istilah bio. Semua tuu wojik (wajib) tulis dengan ejaan yang betul dan pastikan awak semua tahu maksud istilah tersebut.

All the best untuk SPM candidate tahun ini. Chai yok! Untuk yang Spm candidate 2014 termasuk saya. *dengan bangganya* Kena study betul-betul eh. Belajar dari tingkatan 4. Jangan tunggu tingkatan 5 baru nak struggle giler-giler. Last but not least, struggle di tingkatan 4 tapi enjoy. Kbhaii~

0 comments:

Post a Comment

 
© Copyright | All Right Reserved by Tee Radzi